Mødet på arbejdet trak ud. Du glemte at købe mælk. Børnene skulle have hjælp til lektierne. Og pludselig kommer du i tanke om, at du skulle hente en bog på biblioteket, som nu er lukket. Der er ingen grund til at ærgre sig. I hvert fald ikke, hvis du bor i Kongerslev, Ulsted eller Hou. Her gør en forsøgsordning det nemlig muligt at låne biblioteksbøger døgnet rundt fra oktober 2024.
Det foregår i en multifunktionel pakkeboks, hvor forskellige aktører kan leje sig ind. Affaldsfællesskabet Nordværk gjorde det i foråret muligt at aflevere farligt affald og tekstilaffald i udvalgte pakkebokse. Nu kan borgerne i Aalborg og Nørresundby også hente en rulle affaldsposer til mad- eller restaffald. Og snart tester Aalborg Bibliotekerne altså muligheden for at benytte pakkeboksene til at låne biblioteksbøger i en række byer uden eget bibliotek.
Gode erfaringer med farligt affald og tekstilaffald Rådmand Anna Aaen fra Klima og Miljø indviede de første pakkebokse i Øgadekvarteret for et halvt år siden. Her kunne man aflevere farligt affald som batterier, småt elektronik, spraydåser og malingrester. Hun fortæller:
"Borgerne har taget rigtig godt imod ordningen, som vi har udvidet, da vi oplevede et stigende behov. I dag er der omkring 50 pakkebokse ved etageejendomme i Aalborg og Nørresundby. I flere af boksene kan man også komme af med sit tekstilaffald. Fibrene herfra kan nemlig genanvendes og blive til nye tekstiler eller fyld i hynder og sæder."
På et halvt år har borgerne afleveret næsten 1 ton farligt affald, og siden sommer er der indsamlet 200 kilo tekstilaffald.
Pakkebokse med mange muligheder I de mindre byer har pakkeboksen en anden funktion. For modsat i Aalborg og Nørresundby kan her være langt til nærmeste bibliotek.
Projektleder Martin Quintero Hansen fra Klima og Miljø siger:
"Vi ser pakkeboksene som en slags servicestation, hvor man døgnet rundt kan hente og bringe mange forskellige ting. Vi tester løbende nye muligheder af, og vi tager gerne imod idéer."
Senere på året kan pakkeboksene også bruges til det, de oprindeligt er udtænkt til: Nemlig at hente og aflevere pakker - vel at mærke fra flere forskellige firmaer på samme sted.
Han glæder sig sammen med Anna Aaen til at følge boksenes potentiale både i Aalborg, Nørresundby og landdistrikterne.
MoLo De multifunktionelle pakkebokse er en del af det europæiske logistikprojekt MoLo (Mobility Logistics Hubs). Formålet er at reducere CO2 ved at samordne kørsel og teste forskellige løsninger for affald og pakker. Aalborg Kommune deltager i projektet i samarbejde med tech-virksomheden Homerunner og den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture Nordjylland.
Se et kort med pakkeboksenes placering og hvilken service de enkelte bokse har her.
Se en video om, hvordan du bruger boksene her.
Send en idé til, hvad pakkeboksene også kan bruges til: baeredygtighed@aalborg.dk
|